domingo, 26 de abril de 2015

EL CICLE DE L’AIGUA

El video ens explica els estats en que es pot trobar l’aigua a la terra:
-Líquid (aigua)
-Gasós (vapor d’aigua)

El cicle de l’aigua comença amb l’evaporació de l’aigua des de la superfície de l’oceà. A mesura que va pujant, l’aire humitejat es refreda i el vapor es transforma en aigua: és la condensació. Les gotes s’ajunten i formen un núvol. Després, cauen pel seu propi pes: és la precipitació. Si a l’atmosfera fa molt de fred, l’aigua cau com a neu. Si és càlida, cauran gotes de pluja. Una part de l’aigua que arriba a la terra serà aprofitada pels éssers vius, però una altra es colarà pel terreny fins a arribar a un riu, llac o oceà. A aquest fenomen se’l coneix com a vessament. Una altra part de l’aigua es filtrarà a través del sòl, formant capes d’aigua subterrània. Aquest procés és la percolació. Tota aquesta aigua tornarà una altra vegada a l’atmosfera per l’evaporació


ELS DIFERENTS USOS DE L’AIGUA
L’aigua és un recurs fonamental i necessari per a l’ésser humà, és totalment imprescindible i el recurs més utilitzat. Es diu que utilitzem més aigua de la que es deuria utilitzar i gran part la destinem al sector de l’agricultura. L’ésser humà fa un ús excessiu de l’aigua i es calcula que ja ha gastat més de la meitat de l’aigua dolça que hi ha al planeta (aquella que prové de rius i llacs). Tot i que la major part de l’aigua s’utilitza per al rec en els camps, una gran part també es destina a la industria i la menor part va annexada a l’ús domèstic.

Com podem observar a la imatge següent, el percentatge més gran d’aigua es destina a l’agricultura, mentre que l’ús que es dóna a la industria és més limitat i la quantitat que s’utilitza per a la vida quotidiana és la més baixa.
Gràfic circular de l’ús de l’aigua a Catalunya

L’ús de l’aigua també pot variar depenent de la zona geogràfica en la que ens trobem o el desenvolupament d’un país. Per exemple, si ens trobem en un país molt humit, on la pluja és freqüent i pràcticament no hi escassesa de pluges, el percentatge d’utilització d’aigua en l’agricultura és menor.
Una distribució diferent seria la següent:

A continuació tenim la classificació dels usos de l’aigua en el nostre planeta:

   ÚS EN EL SECTOR AGRÍCOLA  I DE RAMADERIA:
La major part de l’aigua extreta dels rius i llacs s’utilitza per al rec dels camps i per l’alimentació dels animals en el cas de la ramaderia, així com per la neteja del habitatge animal.
Rec de camps (agricultura)
Alimentació dels animals (ramaderia)
1     ÚS INDUSTRIAL:
La industria sol necessitar una gran quantitat d’aigua ja que hi ha una gran quantitat de productes que necessiten aigua per a la seva fabricació. Moltes indústries també utilitzen l’aigua per produir electricitat, als tallers i a les àrees de la construcció.

L’aigua per a la fabricació de productes:

L’aigua per a la construcció:

1   ÚS DE L’AIGUA COM A FONT D’ENERGIA: L’aigua s’utilitza per a la producció d’energia elèctrica, hi ha llocs en els que s’aprofita la força de les corrents d’aigua de rius per a moure màquines com els molins d’aigua.

L’aigua per a la producció d’electricitat (energia renovable)

1    ÚS PÚBLIC:  Neteja de carrers, fonts i utilització d’aigua per al rec de parcs i jardins.



 CONSUM DOMÈSTIC: Consum de l’aigua per a la neteja d’aliments, neteja de la casa, higiene personal i el rentat de roba.

Ús per a higiene personal
Ús per a la neteja d’aliments

     L’ÚS DE L’AIGUA COM A VIA DE COMUNICACIÓ:
Utilitzem l’aigua com a mitjà per el que una embarcació passa per tal de transportar ja sigui persones com mercaderies d’un indret a l’altre.



2. ÚS DE L’AIGUA PER ESPORTS I OCI: Utilitzem l’aigua cada cop que anem a la piscina o admirem una Font, així com per practicar esports com natació, waterpolo o l’esquí.




ACTIVITATS




<< Al món cada vegada hi ha menys aigua>>. Discutiu la validesa d’aquesta afirmació.

L’aigua és element, per així anomenar-la, que ens permet fer moltíssimes coses, entre elles: el mateix fet de tenir vida. Aquesta afirmació cada cop es va tornant més i per tant, cada cop més hi ha més falta d’aigua arreu del món. A més, com ho diu en el text, l’aigua no està ben repartida.

Certa a causa d’escalfaments, contaminacions, etc, aquests fets fa que l’aigua vagi desapareixent.

1. Doneu un parell de raons per les quals l’aigua cada vegada adquireix més rellevància en les societats humanes. 

L’aigua cada vegada és més important per a la nostra societat, pel simple fet de que és imprescindible per a la nostra mateixa existència; i no només per a nosaltres sinó per els essers vius en general.

2. Enumereu les propostes que fa el Banc Mundial i exposeu la vostra opinió.

El Banc Mundial proposa:
  • · Una mobilització general
  • · L’ajut dels països desenvolupats
  • · Una gestió més bona dels recursos

Ens sembla bé aquestes propostes ja que entenem que ajudarà a fer bon ús de l’aigua i així, aprofitar i valorar-la el màxim que pugem, ja que, com hem dit abans, sense aigua no hi hauria vida.

3 comentarios:

  1. El vídeo està molt bé i els peus d'imatge són molt explicatius així com les imatges són molt visuals. Compte amb el format en el que les activitats estas posades perquè no es diferencia què és l'enunciat i quina és la resposta:)

    ResponderEliminar
  2. Bon video que explica perfectament el ciclo de l'aigua. Ben fe

    ResponderEliminar
  3. Bona explicació, llàstima que el video no l'hem trobat adequat. Bona feina!

    ResponderEliminar