martes, 21 de abril de 2015

ELS RISCOS NATURALS: Què són els riscos naturals?

Els riscos naturals són factors ambientals que suposen una amenaça cap a la vida humana, ja que depenent del seu nivell de devastació poden tenir tant efectes lleus com catastròfics.  Aquests riscos poden tenir el seu origen tant climàtic com geològic i, al igual que els ricos volcànics, pot causar una gran quantitat de pèrdues irreversibles.
A la vegada existeix una classificació més gran abans que la dels riscos naturals. Els riscos, en general, es classifiquen en humans o tecnològics, mixtos i naturals.
Els ricsos es divideixen en tres grups:

-Naturals: Originats per la natura i no per l'espècie humana.
-Antròpics: Originats pels humans.
-Induïts: Deriven de les activitats humanes.

Cal remarcar que la dinàmica de la terra genera intercanvis d'energia i matèria. Aquests intercanvis poden ser graduals, és dir, que no afecten, o bé bruscos, els quals poden portar grans desastres.
Per tractar aquest tema hem de ser conscients sobre la diferència que existeix entre el concepte de fenòmen natural i el desastre natural.

Desastre natural: Fenòmen natural que té un alt grau de perillositat i que deriva amb grans pèrdues tant materials com humanes.

Fenòmen natural: Aquests són provocats per la dinàmica dels elements naturals del planeta, així com: la pluja, la neu, els terratrèmols...
  • Riscos naturals geològics: Aquests deriven dels processos geològics. Dintre dels geològics trobem també la classificació de riscos geodinàmics tant interns com externs.
Risc natural geològic intern (volcà)


Risc natural geològic extern (inundacions)


  • Riscos naturals climàtics o atmosfèrics: Originats per l'activitat o dinàmica climàtica. D'exemple tenim els huracans, les sequeres i les tempestes.



  • Riscos naturals còsmics: Són aquells els quals tenen lloc fora del nostre planeta però que repercuteixen greument i suposen una gran amenaça. La caiguda d'un meteorit és un clar exemple de risc natural còsmic.


  • Riscos naturals biològics: Es deuen a la intervenció dels éssers vius, com per exemple les epidèmies o les plagues, malalties infeccioses.


  • Els riscos antròpics: Provocats per l'home, estem parlant de: conflictes, guerres, accidents de gran impacte que provoquen marees negres o accidents nuclears. Afegint també els incendis forestals ja siguin intencionats o no, per accident o negligències. 



CONSEQÜÈNCIES DELS RISCOS NATURALS

En primer lloc les pèrdues humanes són una de les conseqüències més devastadores quan ha tingut lloc un desastre natural, No només hi ha morts si no que hi ha desapareguts i ferits durant el desastre i posteriorment. El revol general i la impossibilitat de la recuperació immediata d'un país, propicien l'increment d'inconvenients a la vida quotidiana dels ciutadans: fam, pèrdua de les possesions materials i pèrdua de treball. Aquestes pèrdues, com hem esmentat abans no es basen únicament en la vida humana si no que també tenen un fort impacte en l'economia del país afectat. El Katrina, l'huracà que més pèrdues econòmiques va suposar per Estats Units, va superar els 120.000 milions de dòlars.
Sabem doncs que els desastres no només tenen un origen natural, tot i que la naturalesa mateixa sigui la que ens aporti tant de benefici, aquesta mateixa pot arribar a fer malbé tant a l'home com al medi que l'envolta.

A continuació mostrem un video il·lustratiu en el que es poden observar diferents exemples de desastres naturals causats per factors geològics i climàtics:




5 comentarios:

  1. No es distingeixen bé els títols i falta un vídeo per entendre el tema millor. Tot i així, la informació és molt clara i les imatges molt ben escollides. Continueu així!!

    ResponderEliminar
  2. Al contingut falta l'explicació dels tipus de riscos naturals, tot i així és molt entenedor el que heu explicat. Bona feina.

    ResponderEliminar
  3. Falten riscos naturals, però està bastant ben explicat i les fotos són molt bones

    ResponderEliminar
  4. Les fotos estan molt ben trobades i està fora ben explicat, encara que potser podrieu haver posat més informació, però molt be noies continueu així!!

    ResponderEliminar
  5. Les fotos estan molt ben trobades i està fora ben explicat, encara que potser podrieu haver posat més informació, però molt be noies continueu així!!

    ResponderEliminar