domingo, 7 de junio de 2015


-Què fan en els residus de Vilafranca. Quant és recicla? Es pot reciclar tot? Tot consisteix en reciclar? 

Actualment tenim poc present el tema dels residus orgànics i en que deriven. Sabem que després de llençar-los van a la deixalleria, però no passem d’aquesta simple dada. El procés de selecció dels diferents residus és complex i una mica llarg, ja que la despreocupació per el medi ambient cada vegada és més gran i no ens centrem en la brossa que llencem. Aquesta despreocupació comporta efectes nocius en el medi ambient i el clima, ja que molta brossa és llançada al mar, els boscos i això afecta a organismes vius, animals i plantes. Quan no separem els productes que llencem a la brossa, aquests acaben per des composar-se i el més probable és que acabin en rius on poden ser agafats per peixos i fora del mar, per aus. Els gasos que desprenen són perjudicials per a l'atmosfera a causa de l’alliberació de metà, CO2 i Benzè. 

La incineració dels residus orgànics també contamina la capa d’ozó perquè també hi ha un grau elevat de despreniment de gasos contaminants per combustió directa o indirecta. Aquests gasos, despresos per la crema de residus, creen substàncies o partícules contaminants. 
Per aquesta raó fem servir els contenidors en un intent de no contaminar molt més el planeta. Diferenciem els tipus de materials que van a cada contenidor, pels colors que tenen, ja que la seva finalitat es facilitar el treball per poder reciclar. 


Els models de recollida de residus que hi ha actualment a Catalunya es poden classificar en: 

a) Els tipus de models de segregació de residus (tipus de contenidors que trobarem): 

· 5 fraccions (fracció orgànica / envàs lleuger / envàs vidre / paper i cartró / rebuig) 



b) La modalitat i ubicació del sistema de recollida:

· Contenidors de superfície (àrees de vorera i àrees d'aportació)
· Contenidors soterrats 

*Aquesta part depèn de les preferències de cada municipi

La quantitat de borsa que llancem varia segons el lloc on ens trobem, però en aquesta gràfica ens pot demostrar la quantitat de reciclatge RSU (Residus sòlids urbans) que hi ha a Espanya, a més a més ens dona un percentatge mes o menys aproximat del que en teoria ens desprenem més. 




Es veu clarament que la matèria orgànica domina la major part dels nostres residus, amb quasi un 50%. Tot i així no tot es pot reciclar, i aquest 1% que mostra la gràfica ens porta a preguntar-nos quines coses es poden reciclar i quines no.

Donaré exemples dels materials que poden ser i no ser reutilitzats: 

Paper i cartró: 


-Es poden reciclar: diaris, revistes, borses de paper, capses de cartró, llibres amb tapa tova. 

-No es poden reciclar: llibres de tapa dura, paper higiènic, plats de plàstic bruts, fotos. 

Vidre i metall:



-Es poden reciclar: Qualsevol tipus de ampolla, llaunes de suc, cervesa, paper d'alumini, contenidors d'aerosol.

-No es poden reciclar: Gots o floreres de vidre, cristalls o portes, plexiglàs o acrílic.

Plàstics:




-Es poden reciclar: Es pot reciclar tot el que estigui marcat amb un nombre entre el 1 i el 7. Amb això hem refereixo a aquestes senyals que es troben normalment sota els envasos.

*Per exemple: envasos de llet, sabó, iogurt, etc. També es poden adherir el gots de plàstics. 

-No es poden reciclar: les borses de plàstic, joguines, contenidors molt grans.

I finalment ens preguntem, on va tot allò que no podem reciclar?

La major part d'aquests residus van a parar a la deixalleria, però aquestes instal·lacions solament recullen i accepten aquells residus que no es generen de forma ordinària, és a dir, cada dia, i per a les quals no hi ha un sistema de recollida domiciliària o uns contenidors específics al carrer.
La deixalleria accepta residus que es poden reciclar, el material dels quals tornarà als cicles de producció de nova matèria prima per a comercialitzar, i si no és pot es destinaran al tractament més adequat per a evitar malmetre el medi ambient.
Per això, abans de desaprofitar res caldrà comprovar si aquell producte es pot reciclar portant-lo a la deixalleria.
Tenim que tenir en compte que el reciclatge es basa primordialment en la regla de les 3R (Reduir, reutilitzar, reciclar).

-Com ho faríeu perquè els residus que generen els vilafranquins fossin sostenible?

Primer faria un bon ús de les 3R, és a dir, reduir el consum de materials i energia, bàsicament estalviar en activitats que no siguin necessàries. Reutilitzar, com per exemple; la roba o llibres que no utilitzes els pots donar, en comptes de llençar-los i que no tinguin ninguna utilitat. I per últim reciclar, fer una correcta separació de residus.


1 comentario:

  1. Ens a compelgut molt la vostre explicació del resiclatge!!
    En el primer apartat ens a cridat l'atenció quan heu parlat de l'incineració dels residus orgànics, doncs, ens a sorgit el dubte de qui voldria cremar aquest residus, i amb quina finalitat?
    Així, acame felicitan-vos per l'entrega d'aquesta darrera tasca.

    ResponderEliminar